Misschien had je al ontdekt dat de prijs van etherische oliën sterk varieert. Dit heeft te maken met een aantal factoren die invloed hebben op de productie, kwaliteit en zuiverheid van de olie. De belangrijkste redenen waarom de prijs van etherische olie sterk kan variëren zijn o.a.;
Type plant en opbrengst
Sommige planten leveren veel olie op, terwijl andere enorme hoeveelheden grondstof vereisen voor een kleine hoeveelheid olie. Citrusoliën zoals sinaasappel en citroen zijn goedkoper omdat de olie eenvoudig uit de schil wordt geperst. Oliën zoals bijvoorbeeld roos en jasmijn zijn duurder omdat er duizenden bloemblaadjes nodig zijn voor een kleine hoeveelheid olie.
Extractiemethode
Een extractiemethode is een manier om iets uit een groter geheel te halen. Denk bijvoorbeeld aan thee zetten: je doet een theezakje in heet water, en het water haalt de smaak en kleur uit de thee. Dat is een soort extractiemethode. Hetzelfde geldt voor het proces om etherische oliën uit planten te halen, of wanneer je sap uit een sinaasappel perst. Het gaat er dus om dat je iets belangrijks (zoals een stof, smaak of vloeistof) uit iets anders haalt. Stoomdestillatie is een gebruikelijke methode bij etherische oliën, maar voor kwetsbare planten (zoals rozen) kan een arbeidsintensiever proces nodig zijn, wat de kosten verhoogt. CO2-extractie of koud persen kan duurder zijn vanwege gespecialiseerde apparatuur en technieken.
Kwaliteit en zuiverheid
De prijs van etherische olie wordt ook beïnvloed door hoe puur de olie is. 100% etherische zuivere olie, zonder toevoegingen, zijn duurder. Vermengde oliën zijn goedkoper en kunnen worden verdund met natuurlijke oliën (draagoliën) die worden gebruikt om andere stoffen, zoals etherische oliën, te verdunnen voordat ze op de huid worden aangebracht. Ze “dragen” de werkzame stoffen naar de huid zonder deze te irriteren) of synthetische stoffen, waardoor ze minder kostbaar zijn.
Herkomst en teelt
Ook de plek waar de planten wordt geteeld, maakt een groot verschil. Planten die zonder pesticiden worden gekweekt, zijn vaak duurder en oliën uit zeldzame of verafgelegen regio’s kunnen hogere transport- en productiekosten hebben.
Merken en certificering
Bekende merken of oliën met certificeringen (zoals biologisch of therapeutische kwaliteit) hebben vaak hogere prijzen door strenge kwaliteitscontroles.
Samengevat
Het prijsverschil bij etherische oliën is dus een combinatie van grondstof, productieproces, kwaliteit en merkpositionering. Goedkope oliën zijn niet perse slecht, maar let op of je een 100% pure, onverdunde olie koopt. Voor aromatherapie is het investeren in een kwalitatieve (duurdere) olie dan ook zeker de moeite waard.